en-USsv-SE

Plockrobotar testas av Zalando

Plockrobotar testas av Zalando
Vi har tidigare skrivit om plockrobotar från startupen Magazino och nu har Zalando börjat utvärdera dem för att plocka skokartonger. Med hjälp av 2D- samt 3D-kameror och AI plockar roboten skolådor. Det är dock ännu i liten skala.

Magazinos plockrobot har väckt uppmärksamhet och vi skrev om den redan 2017. Nu meddelar Zalando att man testat två TORU-robotar och att de beställer ytterligare 6 stycken robotar. Robotarna har fungerat och varit tillförlitliga och använder 2D- samt 3D-kameror med AI-stöd för att skilja ut godset. Robottypen är specialiserad för att plocka sko-kartonger vilket skiljer sig från andra robotsystem. Den kan bära 16 lådor och lyfta max 5,8 kg. Nästa steg blir ett test på lagret i Lahr där det var lämpligt att sätta in robotarna och det fanns plats för laddare och avlastningsstationer.

Samarbete mellan människor och robotar

Än så länge är robotarna långsammare än människorna som plockar men de har lärt sig och blivit bättre sen de började testa dem. En fördel som nämns är att roboten kan plocka på de högsta och lägsta hyllorna vilket inte är ergonomiskt för en människa. Automationen spås öka hos Zalando enligt chefen för logistikutveckling men de ser ändå att många vanliga jobb finns kvar och att det ska bli ett bra samarbete mellan människor och robotar.

Som vi sagt tidigare är det en risk att det tar lång tid att få tillbaka insatsen om man investerar i denna typ av robot, vilket vi håller fast vid då roboten fortfarande är långsammare än en människa. Roboten är även specialiserad för lådor, medan en människa är mycket mer flexibel. Teknik brukar dock bli billigare och bättre med tiden så vi följer utvecklingen med spänning.

Har du funderingar kring automation på lagret och vilken teknik som är rätt så tveka inte att höra av dig till oss på MA-system.

Läs mer hos Zalando