en-USsv-SE

Våra intryck från Storbritanniens största logistikmässa

Våra intryck från Storbritanniens största logistikmässa
Storbritanniens största logistikmässa IMHX pågick under fyra dagar i slutet av september. MA-system var på plats för att se de senaste nyheterna i branschen. IMHX genomförs endast var tredje år och de brittiska utställarna kraftsamlar därmed också inför dessa mässor.

Mässan har ett stort fokus på truckar och materialhantering. De stora truck- och automationsföretagen var därför naturligtvis på plats för att visa upp sina nyheter och lösningar. 

Självlärande autonoma robotar

En uppenbar trend på mässan är att de automatiserade interna transporterna kommer att bli mer regel än undantag på våra lager framöver. Bland annat visade Svenska MAXAGV upp sina självkörande truckar. Vi fick även se en uppsjö av mindre självlärande autonoma robotar, till exempel TroNnic, som blir allt vanligare. MA-systems erfarenhet är att dessa ofta behöver en hel del hjälp i sitt självlärande, men kan vara lämpliga för rätt uppgift. På mässan fanns både varianter från de europeiska leverantörerna som MiR, samt en hel del varianter från kinesiska bolag som vill etablera sig i Europa. Ett sådan exempel är Geek+ som framförallt försöker profilera sig med ett alternativ till Swisslogs CarryPick. 

IMHX_1_bred

Lagerautomation

Vi fick bland även se hur Element Logic tar nästa steg i lagerautomationen genom att automatisera plockstationen med hjälp av RightHand Robotics. Roboten använder en kombination av sug och gripklo som tillsammans med visionteknik och lärande algoritmer lär sig hur plocket ska genomföras för bästa resultat.

Som brukligt på denna typ av mässor var många leverantörer av hissautomater och paternosterverk på plats och bland annat presenterade, den kanske inte vanligaste leverantören i dessa sammanhang, Konecranes sitt materialhanteringssystem Agilon som kan ses som ett alternativ till Kardex LR35 för hantering av reservdelar i kompaktlager.

Vi förvånades något av hur många kinesiska företag som var på plats för att etablera sig i Europa. Uppskattningsvis 20 % av utställarna hade asiatisk bas. Smart Logistik är såklart en nyckelkompetens för att lyckas även i Kina även om arbetskraftskostnaden är lägre. Det har gjorts mycket stora projekt i Kina, bland annat inom lagerautomation, som vi kan lära oss och få idéer av.  

Sammanfattningsvis var det en intressant mässa som kan rekommenderas för den som går i investeringstankar.