Artiklar

Här har vi samlat ett antal artiklar där vi delar med oss av vår kunskap om lager och logistik. Har du frågor eller vill veta mer är du varmt välkommen att kontakta oss.

Fem sätt att öka omsättningshastigheten på lagret

Det är ofta stort fokus på att minska lagervärdet och att öka lageromsättningshastigheten och det kan vara svårt att veta hur. Som tur är finns det flera sätt att effektivisera lagerstyrningen och här går vi igenom några vanliga åtgärder.
Läs mer

Att välja rätt prognosmetod

Det går att göra prognoser på det mesta, och väldigt få prognoser är rätt. Frågan är snarare hur prognosen kommer användas och vilken modell som passar förutsättningarna som finns. Det finns många olika modeller med olika krav på indata och kunskap för att sättas upp. Vi går igenom olika metoder översiktligt, vikten av att mäta prognosfelen och några saker man bör tänka på vid val av modell.
Läs mer

Logistikens komplexitet i omnikanalhandel

Komplexiteten i handeln ökar med fler kanaler till kunden och fler flöden. Handelsföretag med både e-handel samt butiker står inför stora utmaningar i att möta kundernas krav. Det skall vara snabba leveranser, ett brett sortiment och gärna fri frakt och fria returer. Från det tekniska hållet ställs krav på integrerade IT-system och möjligheterna med automation öppnar upp för nya effektiviseringar. För företagen krävs en tydlig linje i den strategiska inriktningen för att möta konkurrenterna och göra de rätta satsningarna.
Läs mer

Ska ni bygga nytt lager? Läs detta först!

Det finns många anledningar till att vilja bygga nytt eller större lager. Allt från ökad försäljning till större produktsortiment, trångboddhet och säsongstoppar. Bygga nytt är dock inte gjort i en handvändning och alla bör först ställa sig frågan - använder vi det vi har på ett effektivt sätt?
Läs mer

Nå 80% av resultatet med 20% av insatsen!

Funderar ni på hur ert företag kan bli effektivare? Hur ni kan fördela era resurser där de gör mest nytta? Hur ni kan skapa effektivare flöden och en lönsammare logistik? Om svaret är ja, kan det vara en god idé att fundera över hur ni arbetar med Paretos Princip, även kallad 80/20-regeln.
Läs mer

Checklista för sälj- och verksamhetsplanering (SVP)

Sälj- och verksamhetsplanering (SVP) eller ”Sales and Operations Planning” (S&OP) är en process som kan medföra stora vinster för tillverkande bolag. Det är flera avdelningar och data som behöver involveras för att få det att fungera. Vår checklista säkerställer att du får med alla viktiga delar.
Läs mer

KPI:er för lagret – mät hur verksamheten presterar

Det är mycket aktiviteter och saker att hålla reda på i ett lager. Utvalda nyckeltal ger en god överblick för chef och ledning av hur det står till på lagret. De kan även ger underlag för beslut och prioriteringar.
Läs mer

Erfarenheter av att arbeta med Artificiell intelligens i försörjningskedjan

Utvecklingen av Artificiell intelligens (AI) och Machine Learning (ML) går i en rasande takt och har blivit en naturlig del av vår vardag. De allra flesta ser det som en självklarhet att få låtförslag via Spotify eller sökförslag på Google baserat på ens preferenser.
Läs mer

Att investera i automation

Världen blir mer och mer automatiserad, självkörande truckar och lagerautomation är bara några få exempel. Korta plocktider och högre kapacitet lockar. Visst verkar det skönt med maskiner som sköter sig själva, men att veta när det är dags att investera kan vara svårt. Vi hjälper er en bit på vägen.
Läs mer

Visualisera din data och förstå din verksamhet

Mängden data hos företag ökar explosionsartat och ofta kan det vara svårt att dra några slutsatser av att enbart titta på siffror. Det talas ofta om att människor är bättre på att uppfatta och förstå bilder än siffor och därför är visualisering en bra metod. Här har vi samlat praktiska tips och saker att tänka på vid visualisering av stora datamängder.
Läs mer

När kommer leveransen - AI i praktiken

Hur kan svenska bolag dra nytta av de snabba framsteg som idag görs inom artificiell intelligens (AI), samt dess underkategori machine learning (ML)? Under 2017 började MA-system och PipeChain med egna försök inom området. Tillsammans med två mastersstudenter från Lunds tekniska högskola togs en modell fram för att före skeppning försöka förutsäga om en leverans kommer att komma fram i utlovad tid.
Läs mer