en-USsv-SE

Kommer vi bada i toalettpapper snart? Undvik klassiska misstag med Beer Game!

Kommer vi bada i toalettpapper snart? Undvik klassiska misstag med Beer Game!
Det vi ser just nu ser ut som en klassisk ”Bullwhip-effekt” i försörjningskedjan för toalettpapper. Även om det är bra att ha lite extra toalettpapper hemma så borde människor inte använda mer än vanligt på grund av Corona-pandemin.

Hamstringen skapade en oförutsedd efterfrågan, butikerna sålde slut och producenterna ökade tillverkningen då butikerna beställde mer för att fylla hyllorna.  Detta trots att vi inte behöver mer toalettpapper än vanligt. Framöver skulle det inte förvåna om konsumenter minskade sina inköp av toalettpapper då de redan har stora lager i hemmet, och butikerna blir överfulla. I slutändan kan producenterna tvingas minska produktionen då beställningarna minskar eller upphör helt en kort period från butikerna. 

På MA-system har vi spelet Beer Game som handlar om detta fenomen fast med öl istället för toalettpapper, mycket trevligare!

Testa gärna vår online-version och kontakta oss om ni vill göra simuleringar för att lära er mer om klassiska misstag i försörjningskedjan.  Vi har även tips på hur man undviker dessa och jobbar smartare.  

Här finns mer information om Beer Game och länk till vår online-version.