en-USsv-SE

Ser framtidens DC ut som en bikupa?

Ser framtidens DC ut som en bikupa?
Amazon har en otroligt stor logistikapparat och är alltid på gång med nya idéer som får vidare spridning utanför företaget.

De var bland annat först ute med systemet där lagerhyllorna hämtas till plockaren med hjälp av autonoma robotar.

De köpte till och med upp sin leverantör av systemet, Kiva systems för att bli bäst på området. Det blev mycket omskrivet och vi fick till och med en installation av ett liknande system på Lekmers lager i Arlandastad som drivs av Schenker. Nu var en av Lekmers största huvudvärk just logistikkostnaden före de såldes till Babyshop, så effektiviteten i systemet kan säkert diskuteras.

Amazon senaste försök till att revolutionera branschen har sedan en tid tillbaka varit hur leveranser ska genomföras med hjälp av drönare. Att designa en liten självgående helikopter må vara en sak med sina svårigheter, men ska den packas och kontrolleras från ett vanligt lager? Inte enligt Amazon.

De har nu lämnat in patentansökan på en ny typ av lager som ser ut att komma från en science fiction-film. I många våningar, med sammanlänkande hissar och deras robotkörda hyllor ska plockarna kunna lasta drönarna som sticker ut ur en glugg i väggen, raka vägen till kunden.

Det lär nog dröja innan vi kan gå på studiebesök i ett lager av denna typ här i Sverige, men det tydliggör vilka dramatiska förändringar vi kan se framför oss inom logistikbranschen de kommande åren.